De #1 van Nederland want:
- Bewezen kwaliteit
- Snelle dienstverlening
- Garantie
DE NUMMER 1 IN HET WATERDICHT MAKEN VAN KELDERS

Nog vragen over onze werkwijze of vrijblijvend een prijsopgave ontvangen?

Klantbeoordelingen
(7.1/10)

Hoe ontstaat kelderlekkage?

Er bestaan verschillende soorten lekkage in de kelder, waaraan vele oorzaken ten grondslag kunnen liggen. Op deze pagina worden de soorten lekkage en de mogelijke oorzaken uitgebreid behandeld.

Soorten lekkage

Er bestaan verschillende soorten lekkage:

 • Kimlekkage
 • Wandlekkage
 • Vloerlekkage
 • Doorvoerlekkage

Kimlekkage

De aansluiting tussen de vloeren en de wanden wordt de kim genoemd. Dit is een plek waar snel lekkage ontstaat, bijvoorbeeld door vuil dat niet is verwijderd voordat het beton werd gestort.

Wandlekkage

Er is sprake van een wandlekkage als de wanden van uw kelder lekken. Dit kan door bijvoorbeeld optrekkend - of doorslaand vocht gebeuren. Optrekkend vocht ontstaat als de onderliggende fundering verzadigd raakt door vocht. Het vocht trekt dan in het bovenliggende metselwerk, waardoor behang en pleisterlagen los kunnen gaan zitten. Doorslaand vocht daarentegen onstaat door wanden die verzadigd zijn door vocht. Ook een verandering in het grondwaterpeil, scheuren in de gestorte wanden van de kelderbak en grindnesten kunnen doorslaand vocht veroorzaken.

Vloerlekkage

Door scheuren in de vloer kan vloerlekkage ontstaan. Ook optrekkend - of doorslaand vocht kan een oorzaak van vloerlekkage zijn, net als condensatie en vocht in de kruipruimte veroorzaakt door grondwater.

Doorvoerlekkage

Doorvoeren zijn openingen die gemaakt worden om leidingwerk (riolering, gasleiding, telefoniekabels e.d.) door te voeren van binnen naar buiten en omgekeerd. Bij de aanleg hiervan wordt vaak een niet-waterdichte afdichting van de ruimte rond het leidingwerk gemaakt. In eerste instantie lijkt de doorvoer droog, maar bij stijging van de grondwaterstand kunnen de doorvoeren ineens volstromen en zo lekkage in de kelder veroorzaken.

Het ontstaan van kelderlekkage

Kelderlekkage kan ontstaan door verschillende dingen, bijvoorbeeld:

 • Hoge grondwaterstand
 • Veel regen
 • Zwakke punten bij constructie
 • Slechte conditie van materiaal
 • Poreusheid van kelderwanden
 • Slechte pleisterlagen
 • Slechte ventilatie

Hoge grondwaterstand

Bij een hoge stand van het grondwater kan er optrekkend - en doorslaand vocht onstaan. Daarnaast kan er vocht in de kruipruimte ontstaan, dat weer een lekkage in de kelder kan veroorzaken.

Veel regen

Door veel regen wordt de grondwaterstand verhoogd. Dit heeft verscheidene zaken tot gevolg: zie 'hoge grondwaterstand'. 

Zwakke punten bij constructie

Als de constructie van de kelder in beginsel niet heel sterk is, doordat er bijvoorbeeld ernstige constructiefouten zijn gemaakt bij de bouw van de kelder, dan is de kelder gevoeliger voor lekkage. Hierom is het van belang om een optimale kelderconstructie te hebben.

Slechte conditie materiaal

Wanneer de conditie van het materiaal slecht is, bijvoorbeeld door ouderdom, dan is de kelder meer vatbaar voor vocht en lekkage. Er is dan een grotere kans op onder andere kimlekkage, maar ook op wand-, vloer- en doorvoerlekkage.

Poreusheid van kelderwanden

In geval van poreuze kelderwanden ontstaat er sneller wandlekkage. De wanden krijgen dan sneller optrekkend - of doorslaand vocht. 

Slechte pleisterlagen

Als gevolg van slechte pleisterlagen ontstaat er sneller lekkage.

Slechte ventilatie

Bij slechte ventilatie ontstaat condens, dat kan zorgen voor schimmel en slechte staat van muren. Het is daarom belangrijk om goed te ventileren. 

Zoals u ziet, kunnen er vele zaken ten grondslag liggen aan lekkage of vocht in uw kelder. Dit zal uit zichzelf niet verdwijnen. Het is daarom aan te raden om uw kelder te behandelen, zodat u weer van de voordelen van een droge kelder kunt genieten!

De kelderspecialisten van Van Toog kunnen uw kelder waterdicht maken. Zij doen dat met onze unieke behandelmethode, die uw kelder gegarandeerd vochtvrij maakt. Uw kelder wordt gedicht voor een eerlijk en transparant tarief. Neem nu contact op voor een vrijblijvende prijsofferte.

Offerte aanvragen

Live chat - Online