De #1 van Nederland want:
- Bewezen kwaliteit
- Snelle dienstverlening
- Garantie
DE NUMMER 1 IN HET WATERDICHT MAKEN VAN KELDERS

Nog vragen over onze werkwijze of vrijblijvend een prijsopgave ontvangen?

Klantbeoordelingen
(7.1/10)

De een z'n nood is de ander z'n brood

Bron: De Twentsche Courant Tubantia Gepubliceerd: dinsdag 16 februari 2016

 

De een z'n nood is de ander z'n brood

Bedrijven die kelders waterdicht maken profiteren volop van de hoge grondwaterstand in Enschede. De verzoeken voor reparatie stromen binnen.

ENSCHEDE. De een z'n nood is de ander z'n brood: dat geldt zeker voor de grondwaterproblematiek in Enschede. Want terwijl voor veel inwoners de hoge grondwaterstand zorgt voor een dramatische situatie in hun woning, zijn voor reparatiebedrijven gouden tijden aangebroken. Ze profiteren volop van ondergelopen kelders en verzoeken om de ruimtes waterdicht te maken.

Nummer 1
In Enschede zijn verschillende bedrijven actief die reparaties uitvoeren. Van Toog is er een van. Het bedrijf maakt in het hele land kelders waterdicht, maar een groot deel van de aanvragen komt uit Enschede. "Enschede springt er echt uit", zeg Korné Pot, van Van Toog. "Vooral de laatste jaren gaat het hard." De afgelopen twee jaar kreeg het bedrijf ook veel verzoeken om de kelder waterdicht te maken van mensen die er voorheen nooit water in hadden staan.
Enschede voert sinds vorig jaar de lijst van Van Toog aan en laat steden als Utrecht, Amersfoort en Den Haag, waar het bedrijf ook actief is, achter zich. De meldingen komen uit alle hoeken van de stad. Het zijn met name woningen uit de jaren dertig die het moeten ontgelden en waar bewoners actie ondernemen. Van Toog heeft twee dagen nodig om de kelder waterdicht te maken. Slechte stukken worden uit de muur gehakt, het gat wordt opgevuld en vervolgens wordt er op de muur een waterafstotend middel aangebracht. Afhankelijk van de oppervlakte van de kelder betaald een woningeigenaar tussen de 1500 en 4000 euro voor deze klus.

Centrum
De busje van Kreeft Beton uit Hoogeveen rijden ook regelmatig door de Enschede straten. Eigenaar Rudie Kreeft ziet het aantal reparatieverzoeken uit Enschede toenemen. Vooral in het centrum, in de buurt van de Lasondersingel moet Kreeft de kelders induiken. In tegenstelling tot Van Toog kan Kreeft niet bevestigen dat de situatie in Enschede problematischer is dan in andere delen van het land. "Je ziet dat mensen overal in het land te maken hebben met grondwateroverlast", aldus Kreeft.
Westendorp-Scholten uit Nijverdal, onder meer gespecialiseerd in kelderafdichting, onderschrijft de lezing van Kreeft. "Ook wij zien dat het momenteel extremer is dan een jaar geleden", zegt Rianne Smit. "Maar dat is niet alleen het geval in Enschede. We zien overal het aantal verzoeken voor kelderafdichting toenemen. Ja, voor ons is dit natuurlijk erg gunstig."

Volstorten
Vastbouw Oost BV in Enschede heeft al enige jaren behoorlijk wat opdrachten voor oplossingen voor kelders die blank staan. Oost BV werkt met name voor corporaties en investeerders en komt voor grondwateroverlast tussen de vijf en twintig keer per jaar in actie. Dat aantal  is al enige jaren stabiel.
"We doen het tussen de bedrijven door", vertelt woordvoerder Dijkman van Oost BV. Als oplossing wordt vrijwel altijd gekozen voor het dichtstorten van kelders met beton. "Pompen en verdichting van de kelder is dweilen met de kraan open. Zeker n u grondwaterspiegel landelijk is gestegen."

Na 57 jaar ineens wateroverlast

ENSCHEDE. "Ik weet best dat er mensen zijn die meer water in de kelder hebben dan ik", zegt ze aan het einde van het gesprek. "Maar ik heb het zo graag netjes en ik kan daar niet meer zelf voor zorgen." Tot voor een jaar kon mevrouw C. Wennink alles nog zelf. Maar loopt niet meer best en nu ze ook haar pols brak, moet ze hulp aanvaarden. Dat is lastig voor haar. En dan komt die wateroverlast er ook nog bij. 91 is ze. De oude dame woont al 57 jaar in haar huis op het Hogeland. Sinds december komt er met enige regelmaat een kennis haar kelder leegpompen. ZOndag nog keek ze bezorgd uit het raam, naar de sneeuw die viel. "Dan ben ik bang dat mijn kelder weer onderloopt." En ja hoor, er moest weer worden gepompt. Ze wijst: "Het water komt op één plek naar binnen." Het kalk is daar al van de muur weggespoeld. De aannemer is geweest. "Hij heeft geconstateerd dat het water van buiten komt. Onder de kelder zit een put. Die is helemaal droog."
57 jaar nooit last. En dan ineens... "Er klopt iet niet. Ik ben de enige in deze straat. Dat is toch gek?" Zelf vermoedt mevrouw Wennink dat de keldermuur een jaar of zeven geleden, toen er een nieuwe leiding werd gelegd, is beschadigd. "Toen was de grondwaterstand laag, sinds eind vorig jaar hoog", weet ze. Ze vindt het naar dat ze zelf voor de kosten opdraait. Ze volgt de verhalen in deze krant nauwgezet en denkt dat ze van de gemeente weinig kan verwachten. "Ik ben tureluurs van het bellen. Iedereen wijst naar elkaar. Uiteindelijk zal ik het zelf moeten oplossen."

Help ons en vul de vragenlijst in

De redactie van deze krant is overspoeld met reacties van lezers die kampen met vochtproblemen in hun woning. Ondergelopen kelders en kruipruimtes of schimmelvorming op de muur: Enschedeërs zijn massaal in gevecht tegen grondwater.
De enorme hoeveelheid reacties helpt de redactie om de grondwaterproblematiek in kaart te kunnen brengen. Maar om dit goed te kunnen doen is meer concrete input nodig. Inwoners die bij deze krant melding hebben gemaakt van grondwateroverlast onvragen daarom een dezer dagen een vragenlijst. Welke problemen ervaart u? Hoe hoog staat het grondwater in uw kelder? Welke maatregelen heeft u zelf al genomen en hoelang ondervindt u al hinder van de hoge grondwaterstand. Wij willen het graag precies weten.
De resultaten helpen bij het onderzoek naar de mogelijke oorzaken van de grondwaterproblematiek en eventuele maatregelen om het probleem te verhelpen.

Inwoners die de vragenlijst niet ontvangen, maar deze wel willen invullen, kunnen terecht op de website van Meldpunt 053.

 

Terug naar het pers overzicht
Live chat - Online