De #1 van Nederland want:
- Bewezen kwaliteit
- Snelle dienstverlening
- Garantie
DE NUMMER 1 IN HET WATERDICHT MAKEN VAN KELDERS

Nog vragen over onze werkwijze of vrijblijvend een prijsopgave ontvangen?

Klantbeoordelingen
(7.1/10)

Help, het is te vochtig in huis

Bron: Van Toog Gepubliceerd: donderdag 1 februari 2018

 

De feiten liegen er niet om, wanneer de vochtigheid in huis te hoog is heb je ongeveer 25% meer kans op gezondheidsproblemen, dan wanneer dit niet het geval is. Je kunt hierbij denken aan astma, (chronische) verkoudheid, reuma en eczeem. Maar hoe weet je nou of jouw huis te vochtig is? En wat kun je hieraan doen? Wij vertellen je er alles over.

Hoe herken ik een te vochtig huis?

Wanneer de vochtigheid in huis te hoog is kun je dat aan de volgende punten herkennen.

 • Er hangt een muffe/bedompte lucht;
 • Behang en stucwerk laat los;
 • Er is sprake van condens op de ramen (en andere koude oppervlakten);
 • Ontstaan van vochtplekken en schimmel;
 • Er verschijnen zilvervisjes en/of pissebedden;
 • De was droogt minder snel;
 • De energierekening stijgt.

 

Hoe ontstaat een te vochtig huis?

Er zijn meerdere oorzaken te noemen waardoor jouw woning vochtiger is dan wenselijk. Een van de meest voorkomende oorzaken is een gebrek aan een goede ventilatie. Bedenk je dat een gemiddeld huishouden zo’n 10 liter vocht per dag produceert, dit moet natuurlijk ergens naar toe. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken van een te vochtig huis voor jou op een rij.

Condensatie
Zoals hierboven al even werd benoemd, produceren wij veel vocht. Door activiteiten als douchen, wassen en koken ontstaat er condens. Wanneer je goed ventileert hoeft dit niet voor problemen te zorgen, maar juist wanneer dit er bij inschiet ontstaat er teveel vocht in huis, wat voor problemen kan zorgen. Je ziet de condens veelal terug op ramen, (stalen) kozijnen, muren of in kelders.

Lekkage
Een logisch gevolg van een lekkage is dat er meer vocht in huis is dan wenselijk. Een lekkage wordt meestal snel ontdekt, doordat er kringen op de muren, plafonds of vloeren ontstaan. Helaas is de oorzaak niet altijd even snel op te sporen. Vaak ligt de oorzaak van een lekkage bij waterleidingen, de afvoering en slechte kitnaden.

Optrekkend vocht
Via de fundering, kruipruimte en (spouw) muren van er vocht de woning binnendringen, waardoor het huis te vochtig wordt. Dit vocht kan houtconstructies onder de vloer aantasten en voor vochtplekken in de woning zorgen.

Koudebruggen
Een koudebrug kan op meerdere plekken in de woning voorkomen. Je kunt hierbij denken aan betonnen balkons of bij een aanbouw van de woning. Wanneer het binnen aangenaam warm is en buiten de vrieskou huishoudt dan koelt het beton buiten af en trekt de “kilte” de woning in. Door de warme lucht ontstaat er condens, waardoor er teveel vocht in huis kan ontstaan.

 

Wat kan je doen om een vochtig huis te voorkomen?

Niemand zit te wachten op een te vochtig huis. Je kunt ze voorkomen door:

 • Goed te ventileren en te luchten (zijn er veel mensen over de vloer geweest zet het raam dan even extra open);
 • Verminder de vochtproductie in huis (door bijvoorbeeld de was buiten op te hangen en de afzuigkap wat langer aan te laten);
 • Zorg dat gaten op de begane grond dicht zijn (denk hierbij ook aan de meterkast);
 • Zet de thermostaat in de winter niet lager dan 15 graden;
 • Isoleer de woning.

Wat kan van Toog voor jou doen?

Zoals je ziet zijn er veel oorzaken bekend waardoor het huis te vochtig kan worden. Wanneer er sprake is van een kelderlekkage dan is het belangrijk dat de kelder zo snel mogelijk dicht wordt gemaakt. Dit voorkomt gezondheidsproblemen en zorgt ervoor dat de lekkage niet erger wordt. Een lekkage stopt niet vanzelf! Neem voor een vrijblijvende prijsopgave of meer informatie contact met ons op en wij helpen je graag aan een waterdichte kelder!

Terug naar het overzicht
Live chat - Online